Açılış konuşmasını yapan MEÜ Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Şirketleşme Koordinatörü Berna Aysen, girişimciliğin tanımını yaparak “Girişimci, etrafındaki sorunları gören; fırsatları fark eden ve bunu bir şekilde kâra dönüştürebilen kişidir. Amaç, sürdürülebilirliktir ve kazanç elde ederek riski üzerine almaktır” dedi. Aysen, öğrencileri birer girişimci haline getirebilmek amacıyla Teknoloji Transfer Ofisi'ndeki Fikir Otobüsü çalışma odasından faydalanabileceklerini söyleyerek “Bu tanıtım sunumu, öğrencilere ulaşabilmek adına bir destek mekanizmasıdır” şeklinde konuştu.
Öğrencileri, sektörden insanlarla bir araya getirebilmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper tarafından Fikir Otobüsü tanıtımı yapıldı. Kiper, Fikir Otobüsü’nün bir ön kuluçka merkezi olduğunu söyleyerek “Türkiye’nin 18’inci ön kuluçka merkezini Mersin
Üniversitesi'nde kurduk. Ön kuluçka merkezimizin temel amacı diğerlerinde olduğu gibi erken aşama iş fikirlerini destekleyip olgunlaştırmak ve bunları şirket kurulum noktasına getirip melek yatırımcılarla buluşturmaktır. Biz de bu ön kuluçka merkezimize ‘Fikir Otobüsü’ adını verdik” dedi. Kiper, Fikir Otobüsü’nde girişimcilerin tarım-gıda, turizm ve lojistik sektörlerindeki yenilikçi iş fikirlerini olgunlaştırmalarına desek vermeye çalışacaklarını belirtti.
Sunum sonunda Kiper, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin “Neden sadece üç daldaki fikirler kabul ediliyor?” sorusuna "Mersin kendine özgü dinamikleri olan bir şehirdir. 2007-2008 yıllarında Mersin Sanayi ve Ticaret Odası tarafından yapılan araştırmaya göre Mersin’in temel üç sektörü tarım, turizm ve lojistiktir. Biz de projeyi ortaya koyarken Mersin’in bu temel dinamikleri çerçevesinde girişimcilik sağlayabilecek fikirleri almak istedik. Eğer fikirlerinizi, bu üç alanla birleştirebilirseniz bütün fikirlere açığız. Diğer ön kuluçka merkezlerinin tamamı teknoloji alanındaki fikirleri desteklerken bizler tarım-gıda, turizm ve lojistikle ilgili iş fikirlerini destekliyoruz. Bu sektörleri yeni iş yapma fikirleriyle geliştirmek istiyoruz” şeklinde cevap verdi. Kiper ayrıca www.fikirotobusu.com web sitesinden ayrıntılı bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.
Kimler Başvurabilir?
Fikir Otobüsü’ne üniversite öğrencisi veya en az ön lisans mezunu 18-40 yaş arası herkes tarım-gıda, turizm, lojistik konularında yenilikçi bir iş fikriyle başvurabilecek. Proje süresi olarak belirlenen 6 aylık süreçte, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nda (KOSGEB) akademisyenler tarafından girişimcilik eğitimi verilecek. Fikir sahiplerine akademisyenler ve aynı sektörden mentörlerle bir araya gelebilme fırsatı sunulacak.
Haber Merkezi
Yorumlar