Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; eşi Yıldız Pehlivan’la birlikte, Valilik himayesinde Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı, Mezitli Kaymakamlığı, Mezitli Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde, Mersin Uluslararası Liman İşletmesi katkılarıyla organize edilen, dünyanın en eski limanını içinde barındıran Mezitli İlçemizdeki SoliPompeoplis Antik Kentinde düzenlenen “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile Mersin Deniz ve Güneş Festivali” programı açılışına katıldı.
Basın mensuplarına açıklama yapan Vali Pehlivan; “Mersin İlimizin Mezitli ilçemizdeki Soli-Pompeiopolis antik kentindeyiz. Burası dünyanın en eski, en kadim antik kentlerinden birisidir. Burası bir antik kent olmanın ötesinde aynı zamanda dünyanın en eski limanlarından birini bünyesinde barındırmaktadır.
Soli demek ‘güneş’ demektir. Geçtiğimiz yıllarda Mezitli İlçemizde Güneş Festivali adı altında etkinlikler gerçekleştiriliyordu. Bu yıl, 1 Temmuz’un Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olması hasebiyle hem Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutlamak bu vesileyle de Güneş Festivaline bir isim daha eklemek suretiyle ‘Mersin Deniz ve Güneş Festivali’ olarak turizm ve tanıtım maksatlı bir faaliyete dönüştürmek istedik.
Bu konuda gerekli çalışmaları Valiliğimizin himayesinde, Mezitli Kaymakamlığı, Mezitli Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve konu deniz ve kabotaj olunca elbetteki Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı işbirliği ve koordinasyonunda bir çalışma yapıldı. Bütün turizm tanıtım konularında olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bu konuyu arz ettik. Başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, Bakan Yardımcımız olmak üzere, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ve Bakanlığımızın ilgili birimlerinin destekleriyle bugün bu etkinliği başlatmış oluyoruz. Şu anda Akdeniz'in kıyısındayız. ‘Kabotaj’ demek, bir ülkenin kendi kara sularında, kendi limanları arasında, kendi gemileriyle faaliyet göstermesi ve kendi limanlarındaki bütün hizmetlerin kontrolünü uhdesinde bulundurma hakkını ifade ediyor. Ülkemizde de Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı ve devamında ortaya konulan mücadeleler, karada olduğu kadar denizde de verilmiştir.
1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'ndan sonra Cumhuriyet'imizin ilan edilmesi ve arkasından çıkartılan kanunlar kapsamında 1926 yılında Kabotajla ilgili kanuni düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenleme 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiği için o tarih esas alınarak, 1 Temmuz 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. 2007 yılından itibaren de Denizcilik ve Kabotaj bayramı şeklinde icra edilmektedir.
Mersin olarak Akdeniz'in kıyısındayız. Ülkemiz deniz kıyısı itibariyle 8.333 km uzunlukta sahillere sahip ve bunun 321 km’si Mersin ilimizde yer alıyor. Akdeniz bizim Mavi Vatan olarak nitelendirdiğimiz kara sularımızı içeren bir değerimizdir. Biz bu etkinliklerle, bir yandan Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı kutlamış oluyoruz. Bu bayram vesilesiyle dünden bugüne hem aziz ecdadımızın karada olduğu gibi denizde vermiş olduğu mücadeleleri hatırlıyoruz. Aziz ecdadımızı saygıyla, rahmetle yad ediyoruz. Bir yandan Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan ‘Türkiye Yüzyılı’nı topyekün bir şekilde herkesin katkı ve katılımıyla inşa etmeye başladığımız bir süreçte, bir yandan denizlerimize dikkat çekmek; bir yandan, malum deniz stratejik boyutlarıyla, ekonomisi, turizmi ile ön plana çıkıyor, bu boyutlarıyla değerlendirmek, hasılı Mersin İlimizde denizle ilgili bütün konuları gündeme getirmek niyetiyle hareket ediyoruz. Bu bağlamda denizlerimize ve turizm potansiyeline dikkat çekerken ve bununla birlikte özellikle de bir turistlerin arayıp da bulabileceği hemen her şeye sahip Mersin. Bu maksatla hem Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleriyle Deniz ve Güneş Festivali etkinliklerini birleştirmiş olduk, hem Soli-Pompeiopolis gibi antik değeri yüksek ve birçok tarihi kalıntılarıyla bugüne kadar taşınmış olan, arkeolojik kazı çalışmaları devam eden, 41 sütunu hala sağlam bir şekilde ayakta duran, 450 metre uzunluğunda ve yaklaşık 15 metre genişliğindeki tarihi yürüyüş yoluyla bugün de etkinliklere sahiplik yapabilen böyle bir antik kentimize de dikkat çekmek ve bu vesileyle İlimizdeki 1.642 tescilli varlığımıza, genel olarak turizm potansiyelimize, tarihi eserlerimize, doğal güzelliklerimize, mesire ve ören yerlerimize dikkat çekmek için bu faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz.
Bugün burada spor etkinlikleri, spor yarışmaları da yapılıyor. Turizm ve tanıtım etkinliklerinin bir boyutu da spordur. Spor turizmi, diğer turizm faaliyetleri içerisinde önemli yer tutmaktadır. 11’i mavi bayraklı 41 plaj, 100’ün üzerinde koy bulunuyor Mersin İlimizde. Bu vesileyle plajlarımıza, sahillerimize de dikkat çekilmiş oluyoruz.
“Mavi Vatanımızda, şanlı bayrağımızın gölgesinde bu etkinliği yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz.”
Bugünün müstesna bir özelliği ve güzelliği Denizcilik ve Kabotaj Bayramı öncesi bu etkinliği yapmamız vesilesiyle Akdeniz’de şanlı bayrağımızı dalgalandırmamız oldu. Denizin üstünde 1 kilometre kare uzunluğunda şanlı Türk Bayrağımız nazlı nazlı dalgalandı. Şimdi de gemilerimiz arasında su üzerinde çok güzel bir görsel oluştu. Mavi Vatanımızda, şanlı bayrağımızın gölgesinde bu etkinliği yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz.
Bugüne kadar güzel bir gelişim çizgisini izlemiş olan, sayısız yatırımlar almış olan İlimiz hem bir yandan yatırımlarıyla; ki burada bir parantez açmak isterim. Bugün sayın Ulaştırma Bakan Yardımcımız, sayın Milletvekilimiz ve Bakanlık heyetiyle birlikte Çukurova Uluslararası Havalimanındaydık. Çukurova Uluslararası Havalimanımızın yakında açılışı için Sayın Cumhurbaşkanımızdan gün bekliyoruz. Havaalanımız açılış için gün sayıyor. Havalimanımızın da açılmasıyla birlikte İlimizde; sanayisinden tarımına birçok sektörde hareketlilik olacağı gibi turizm sektöründe de hareketlilik çok daha fazla artacaktır. Bunun işaretlerini şimdiden görüyoruz. Acenteler yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da turizm sektörü paydaşlarımızla iletişime geçiyorlar.
Güzel Türkiye'mizin güzel İli Mersin'imiz her geçen gün her alanda kalkınıp gelişerek basamakları birer birer yukarılara çıkmaya devam edecek. Tıpkı Türkiye'mizin her geçen gün yıldızının parladığı ve geleceğe emin ve güçlü adımlarla ilerlediği gibi Mersinimizin yıldızı da parlayacaktır.
Burada güzel bir ortam oluştu. Sahil Güvenlik ekiplerimizin Şanlı Bayrağımızla gerçekleştirdiği o güzel etkinliklere tanıklık ediyoruz. Burada kurulan stantları gelen ziyaretçiler, vatandaşlarımız ziyaret ediyor. Denizde faaliyetler spor ve gösteri faaliyetleri yapılıyor, konser, müzik etkinlikleri yer alıyor. Bir festivalde, bir turizm ve tanıtım etkinliğinde neler var ise bu program kapsamında bulunmaktadır. Bu etkinliğin oluşmasında emeği geçen,katkısı olan bütün kişi, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Mersinimizin turizm ve tanıtım faaliyetleri açısından hayırlı ve faydalı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.” görüşlerini dile getirdi.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlamaları ile Deniz ve Güneş Festivali Programı açılış programına; Valimiz Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı ve Talat Dinçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Mezitli Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Mersin Liman Bölge Başkanı Aytekin Sarıca, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BÜYÜKŞEHİR, ÜRETİCİYİ MAKİNE EKİPMANLA...
Mersin'i bir araya getiren sünnet düğünü...
PATATES KIZARTMASININ ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’DE:...
MERSİN'DEN KADIN KOOPERATİFİ, MERSİN KAN...
CHP’li Ömür’den soruşturma çağrısı...
Mersin İMO,” Alınmayan Tedbirler...
BÜYÜKŞEHİR’İN HANIM EVİ’NİN EV KONFORUNDAKİ...
MEZİTLİ’DE YOL BAKIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR...
Yorumlar