banner68

banner101

24 Aralık 2024 Salı

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

Alkışlanacak proje

Osmaniye Mahallesi ATATÜRK İLKOKULU 2013-2015 AB Comenius Okul Ortaklıkları Projesi beş ayrı ülkeyi bir araya getirdi.

18 Eylül 2015 Cuma 17:17
Alkışlanacak proje
 Konu hakkında edinilen bilgide “Osmaniye Mahallesi Atatürk İlkokulu İngilizce Öğretmeni Aytaç Alkan´ın Proje Koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Bakanlığı Comenius Okul Ortaklıkları Projemiz ‘ Medieval Era Evolve Today" yani "Bugünü Geliştiren Ortaçağ Dünyası" olan projeyle iki sene içerisinde 5 ortak ülkenin  (Türkiye, Romanya, Litvanya, Yunanistan, Polonya) öğretmen ve öğrencilerinin Avrupa kültürünü tanıması, eğitim sistemlerindeki farklılıkları keşfetmesi, İngilizce gelişimi, Ortaçağ geleneklerini, müziğini, giysilerini ve mimarisini keşfetmeleri, atölye çalışmaları yapmaları sağlanmıştır. Bu kapsamda Romanya koordinatörlüğünde beş ortak ülke birbirlerine ziyarette bulunmuşlardır.

 PROJENİN AMACI

Projemizin amacı öğrencilerimizin karşısına tarihin tasvirini (imgesini) getirmek, onu yeniden canlandırmak, geçmişten kalanları araştırmak, tipik gelenekleri yeniden canlandırmak veya onların sanattaki ve günlük hayattaki teknikleri keşfederek ortaçağı  yeniden yaşamak, sanat tarihi, resim, mimari, moda ve ortaçağ müziği dallarındaki becerilerini geliştirmektir.

 1.Hareketlilik: Romanya-Focşani(02-06 Aralık 2013) Aralık  ayında  Romanya’nın  Focşani şehrine üç öğretmen iki öğrenciyle hareketlilik yapıldı. Okulda her ortak kendi okulunu, şehrini,ortaçağ mimarisini,geleneklerini,müziğini  anlatan bir sunum yaptı.Burda her okul  daha önceden tasarlamış olduğu logo ve marş çalışmalarını sundu,yapılan oylama sonucu proje logosu  ve bizim tasarladığımız marş seçildi.Resim sergileri,okul gezileri,video gösterileri,atölye çalışmaları,eğitim kursu ve tarihi yerlere gezilere katıldık.Müze gezisi ve müzik konserlerine katılmanın  yanı sıra okulda e-twinning üzerinden sitemizi oluşturduk(1.proje ürünü),bu amaçla bir workshop yaptık.Türkiye’ye dönüşte iki nolu proje bültenini yayınladık.Polonya hareketliliği öncesi öğrencilerimizle İl Turizm Müdürlüğüne ve Kütüphanesine ziyarette bulunduk.

 2.Hareketlilik: Mart ayında(03-07 Mart 2014) Polonya’nın Krakov şehrine üç öğretmen iki öğrenciyle hareketlilik yapıldı. Yine her okul kendi tanıtımını, ortaçağ mimarisini anlatan bir sunum yaptı. Öğrencilerimiz ve biz  sunum yaptık. Ayrıca özellikle öğrencilerin çalıştığı ortak bir hayali ortaçağ şehri yapıldı.(1.atölye çalışması-“ Kavşakların Merkezi Olarak Ortaçağ Şehri”)Müzelere, tarihi yerlere geziler düzenlendi. Ortaçağ şehirlerimizin taslakları gösterildi.Web sitemiz için workshop yaptık.

 3.Hareketlilik: Yunanistan-Girit-Kandiye.(07-11 Nisan 2014) Nisan ayında Yunanistan /Girit Adasının Kandiye(Heraklion) şehrine yedi öğretmen beş öğrenciyle hareketlilik yaptık.Okulda her ortak kendi ortaçağ giysilerini,takılarını,amblemlerini gösteren bir sunum yaptı.(2.atölye çalışması- “Ortaçağ Kıyafetleri”) Öğrencilerimizin çizimlerini gösterdik ve öğrencilerimiz bir defile yaptılar.Yunan öğrenciler ve bir tane öğrencimiz dans ve müzik gösterisi yaptı.Müzelere,tarihi yerlere geziler yaptık.Tüm ekiplerin çalışmasıyla ortak bir amblem örneği çıkardık.Tüm ortakların ortaçağ giysi ve takılarını birleştiren bir albüm oluşturduk.(2.proje ürünü)

 Bütün ülkelerde sınıf gözlemleri yaptık, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz diğer ülkelerden katılımcılarla iletişim kurma, birbirini tanıma fırsatı yakaladı, proje için faydalı olacağını düşündüğümüzden başkentlerin tarihi dokusunu,müzelerini keşfetmek için başkentlerde konakladık.

 4.Hareketlilik: Türkiye-Mersin(27-31 Ekim 2014) Okulumuzdaki karşılamadan sonra kütüphanedeki sergiyi gösterdik, anaokulu öğrencilerimizin gösterisinden sonra her ortak sunumlarını yaptı.Öğleden sonra İl Mill Eğitim Arge’den öğretmenlerimiz misafir oldular.Yabancı öğretmenlerle tanıştılar,sohbet ettiler.Daha sonra koordinatör öğretmenler toplantı yaptı,’polyglot sözlük’ ve Litvanya toplantısı hakkında konuştuk.

 Akşam Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ‘Ortaçağ Gelenekleri’ isimli bir gösteri sergiledik.(3.Atölye çalışması) Folklor, müzik, dans, video gösterileri yapıldı. Toroslar Belediye Başkanı konuğumuz oldu. Salı günü Mersin’in tarihi yerlerine gezi düzenledik. Çarşamba günü misafirlerimiz okulda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gösterimizi izledi, ardından Ebru çalışmasına katıldı. Perşembe ve Cuma günü  Kapadokya bölgesinde tarihi yerleri gezdik. Cumartesi günü bazı misafirlerimizle şehir ve köy turu yaptık.

  5.Hareketlilik: Litvanya-Kuziai(4-8 Mayıs 2015) Lituanya’da beş ortak okulun öğrencileri ve öğretmenleri Ortaçağ dönemine ait şarkılarını söylediler, dinlettiler  ve geleneklerini anlatan danslar gösterdiler.Daha sonra yapmak üzere ‘Seyahat Albümüm’ ve ‘Fotoğraf   Yarışması’nın ayrıntılarını konuştuk.İki yılın değerlendirmesini yaptık.Her zaman olduğu gibi tarihi ve doğal yerlere geziler düzenledik.

Projemiz sonucunda ortaklarımızın ve kendi ülkemizin  Ortaçağ tarihini, mimarisini, kıyafetlerini, geleneklerini,dilini,müziğini,şarkılarını ve danslarını keşfettik,özellikle Romanya ile pek çok kelimemizin ve bazı kültür öğelerimizin benzeştiğini gördük.Yunanistan keza kültürel açıdan çok yakın geldi bize.Bu geziler ve çalışmalar sonucunda öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin ufku açıldı,İngilizceleri gelişti,eğitim sistemleri hakkında bilgi sahibi oldular,çeşitli etkinliklerle sanat ve müzik alanında yetenekleri arttı.En önemlisi de Avrupa vatandaşlığı ve değerleri hakkında kendimize çok faydalı dersler çıkardık.

 

Haldun OKDEMİR

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV