banner68

banner101

27 Aralık 2024 Cuma

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

Çözüm satrancında son hamle...

Çözüm sürecini yakından takip eden gazeteci yazar Kurtuluş Tayiz, son günlerdeki hareketliliğin perde arkasını yazdı.

14 Şubat 2015 Cumartesi 12:35
Çözüm satrancında son hamle...
 Hükümet ve HDP’den yapılan karşılıklı açıklamalar ve “Silah bırakma tarihi yakında açıklanacak” şeklindeki kulis bilgiler gözleri Çözüm Süreci’ne çevirdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Eve dönüş tasarısı hazır” açıklaması ise ‘çözüm satrancı’nda Kandil’in kararını vermesini kolaylaştıracak son hamle oldu. Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz, son günlerdeki hareketliliğin perde arkasını ele aldığı yazıda Kandil’in silah bırakma kararı için direndiğini yazdı.

Çözüm’de son durum: Öcalan çağrı yaptı, Kandil direniyor

Çözüm sürecinde başından beri asıl gündem silahsızlanmaydı. Ancak Kandil, bu gündemi masadan uzak tutmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Küçük sorunları büyüterek, bahaneler uydurarak asıl gündemin konuşulmasını hep erteledi. PKK lideri Abdullah Öcalan ise Kobani üzerinden çözüm sürecine yönelik müdahaleyi görünce, beklemeyi tercih etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı, İmralı ziyaretlerinde Öcalan'ı karar noktasına getirmeye çalıştı. Adına "Müzakere taslağı" denen metin, tam da bu süreçte, Öcalan'ın biraz daha zaman kazanmak için masaya sürdüğü taktik hamlelerden biriydi. Aslında genel başlıklardan oluşan bu metin üzerinde yapılacak görüşmelerin bir yere varması mümkün değildi. Zira bu metin, ekolojiden feminizme uzanan geniş bir yelpazede Türkiye'nin sorunlarını İmralı'da pazarlık etmeyi içeriyordu. Devletin bu metinle ilgili tespiti Öcalan'ın top çevirdiği yönündeydi. Müzakere taslağının ortaya çıktığı günden bu yana İmralı'da yapılan görüşmeler, Öcalan'ı silah ve siyaset konusunda bir "karar aşamasına" getirmeye dönük oldu. Kürt meselesiyle ilgili birtakım sıkıntıları öne süren Öcalan'a, bu engellerin ancak yeni bir anayasayla aşılabileceği ve bunun da Meclis'te gerçekleştirilebileceği söylendi. Örgütün silah yerine siyaseti tercih etmesi halinde İzleme kurulunun hayata geçeceği, hasta mahkûmların serbest bırakılacağı  ve İmralı'ya yeni mahkumların sevk edileceği Öcalan'a anlatıldı. Öcalan, söz konusu bu üç maddenin hemen hayata geçirilmesini talep etti. Devlet heyeti, silahsızlanma çağrısı yapması halinde bu üç maddenin hemen hayata geçirileceği sözünü verdi. HDP'nin 4 Şubat'ta İmralı'ya yaptığı ziyarette Öcalan, silahlı unsurların sınır dışına çekilmesini,  silahsızlanma kongresinin toplanmasını ve Newroz'da da Türkiye'ye karşı silahlı mücadele döneminin bitirildiğinin ilanını istedi. 

Bu mesajı götüren HDP'li heyete ise Kandil'in tepkisi çok sert oldu. Kandil, hükümetin yaklaşan seçimler nedeniyle silahların susmasını istediğini ve Öcalan'ı kandırdığını öne sürerek yeni sürece itiraz etti. Ankara'da son üç gündür yoğunlaşan görüşme trafiğinin sebebi, Kandil'in bu itirazları. Kandil'i ikna etmek için yoğun bir çaba sarf ediliyor. HDP'li heyetin Ankara-İmralı ve Kandil arasında mekik dokumasının nedeni bu. Dün bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde beklenen haber henüz gelmemişti; Ankara'da, Kandil'den gelecek haber bekleniyordu. Muhtemelen o haber bugün gelecek. Eğer Kandil taş koymazsa Öcalan'ın çağrısı kamuoyuna açıklanacak ve Türkiye için tarihi bir süreç başlayacak. PKK, güçlerini sınır dışına çekerek silahsızlanma kongresini toplayacak ve Newroz'da da Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi bitirdiğini ilan edecek.

Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler: çözüm Süreci öcalan

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV