SORU: 2013 Ekim'de emeklilik için müracaat ettim. Kütahya SGK kurumundan emekli olunabileceğimiz söylendi. İşten ayrıldım. 2006'da 50 gün Bağ - Kur borcu olduğu için 15 gün sonra yine aynı kurumdan emekli olamayacağımı söylediler. 18 ay Bağ - Kur affı çıkana kadar mağdur oldum. Çalışamadım rahatsızlığımdan dolayı. Geriye dönük ücretlerimin ödenmesi mümkün mü? (Nimet Yücel)
CEVAP: Sizin durumunuzda Bağ – Kur prim affını beklemeye gerek yoktu. 50 günlük borcu ödeyerek emekli olmanız sağlanabilirdi. Bağ – Kur’a prim borcu olanların emeklilik işlemleri tamamlanmaz ve emekli aylığı bağlanmaz. Bu nedenle size aylık bağlanmamıştır. Geriye dönük olarak maaş bağlatma imkanınız ne yazık ki bulunmuyor. Prim borcunuzu o dönemde yatırıp emekli olabilirdiniz. Bunu sizin yapmanız gerektiği için SGK size geriye dönük olarak ödeme yapmaz.
İşyeriniz taşındığı zaman tazminatınızı alabilirsiniz
SORU: 3 yıldır özel bir Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Okulum evimden 4 vesaitle gidebileceğim başka bir üniversiteye satıldı. Ben 2 ay evvel yönetime bir dilekçe yazdım; "bu yol ücret farkları yansıtılacak mı ya da belirli merkezlerden servis var mı ona göre gelip gelmeyeceğime karar vereceğim" diye, cevap verilmedi. Ayrıca okula başladığım tarihten 1 yıl sonra bölümüm kapandı ve benim onayım olmadan kadrom başka bir bölümden gösterilmiş, 8 ay sonra öğrendim. Hayatımda hiç görmediğim, belgemin olmadığı dersleri vermeye zorlandım. Şimdi hem okulun uzaklığı hem de işin vicdani sorumluluğu nedeniyle işten ayrılmak ancak tazminatımı da almak istiyorum. Hukuki olarak hakkımı savunabilir miyim? (Tuğba Akdal)
CEVAP: Bu konuda en önemli nokta iş sözleşmeniz. İş sözleşmenizde işverenin işyeri değişikliklerini kabul ettiğinize dair bir ibare bulunuyorsa bu durumda buna uymanız gerekebilir. Böyle bir imzanız yoksa bahsettiğiniz durumda işi kabul etmeyerek yeni yerde işe başlamamanız halinde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bu durum esaslı değişiklik olduğu için buna olur vermeniz gerekmektedir. Ancak konuyla ilgili mahkemeye gitmeniz gerekebilir. 1 yıl içinde başvurmak şart
SORU: Konu; kanser hastalarına, teşhisi konulduktan sonra -heyet raporu gerekmeksizin- tedavisi süresince maksimum 18 aya kadar geçici maaş bağlanması hususudur. Rahimle ilgili olan rahatsızlığım sebebiyle bir maluliyet oranı söz konusu değil. Ama çalışmaya başlayana kadar kendi giderlerimi karşılamak isterim her normal insan gibi. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir?
(Deniz Zengin)
CEVAP: Kanser hastaları teşhis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmaları kaydıyla teşhise konu raporla birlikte malul sayılabilirler. Ancak bu kişilerin malul sayıldıktan sonra malullük aylığı alabilmeleri için en az 10 yıldır sigortalı olmaları ve yine en az 1.800 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Bu koşulları yerine getirmiş durumdaysanız malullük aylığı alabilirsiniz. Geçici maluliyet süresi dolduktan sonra kontrol muayenesine girilmesi gerekmektedir. Günlük 14 TL'ye borçlanabilirsiniz
SORU: 1987'de SSK’dan sigortam açıldı ve 38 gün çalıştıktan sonra işi bırakıp bir süre sonra askerlik görevimi yaptım, sonrasında evlenip 1991 yılındaAlmanya’ya geldim. Primler yatırılıp emekli maaşına bağlanıldığında yine yurtdışındaki çalışmasına devam edebilir miyim? (Barış Bilgin) CEVAP: Günlük 13.58 TL yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmanız mümkün.
MESKİ EKİPLERİNİN ARALIKSIZ ÇALIŞMALARIYLA...
ÖZGECAN ASLAN BARIŞ MEYDANI’NA KURULAN YILBAŞI...
BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİ STANTLARINDAN DÜNYA...
SEÇER’İN VEFAT EDEN KARDEŞİNİN ÜÇÜNCÜ...
Mersin’de kadın cinayetlerine tepki...
MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN YILBAŞI HAZIRLIĞI...
TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİ KADINLARA...
Yenişehir Belediyesi ve gönüllülerden yaş...
Yorumlar