Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarında Has Şekerler Maden Şirketi'ne ait kömür ocağında su baskını sonucu 18 madencinin mahsur kaldığı faciadan 12 gün sonra maden sahipleri ve teknik ekipten haklarında gözaltı kararı verilen 8 kişiden 7'si gözaltına alınarak ifadelerinin alınmasına başlandı. Ocak sahiplerinden 1 kişi de aranıyor.
SAVCILIK PERŞEMBE GECESİ DÜĞMEYE BASTI
Maden faciasıyla ilgili soruşturmayı sürdüren Ermenek Cumhuriyet Savcılığı ocakta mahsur kalan 18 işçiden Karim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cansız bedenlerinin çıkarıldığı perşembe gecesi, sorumluların gözaltına alınması için düğmeye bastı.
MADEN SAHİBİNE DE GÖZALTI KARARI
Ocağın işletmecisi Has Şekerler Madencilik'in alt ve üst şirketlerinin sahibi 3 kişi ile aralarında müdürlerin de bulunduğu 5 mühendis hakkında gözaltı kararı verildi. Bu kişiler arasında iki dönem Güneyyurt Belediye Başkanı olarak görev yapan ve
AK Parti'den 2009 seçimlerinde aday olup kazanamayan şirket sahibi Saffet Uyar'ın da bulunduğu belirtildi.
YURT DIŞI YASAĞI KONULDU
Jandarmanın yaptığı eş zamanlı operasyonlarla maden sahiplerinden 2'si ile mühendisler gözaltına alınarak sorgulanmalarına başlandı. Hakkında gözaltı kararı verilen maden sahiplerinden biri ise bulunamadı, hakkında yurt dışını çıkış yasağı konuldu.
BAKAN YILDIZ DA DOĞRULADI
Konuyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldızda, "8 kişilik gözaltı olduğunu ama 1'ine ulaşılamadığını o yüzden onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. 8 kişiden 3'ü maden sahipleri ile alakalı. 5 kişi ise teknik personel ile alakalı. Genel müdürü, işletmecisi ve mühendisler olmak kaydıyla" dedi.
BAKAN YILDIZ, KAZANIN SEBEBİYLE İLGİLİ DE İŞLETMENİN KUSURUNU İŞARET ETTİ VE ŞUNLARI SÖYLEDİ:
"ÇOK NET HATALAR VAR"
"Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz. O da işletmecilikten kaynaklanan ki bunlar idari soruşturmalar, arkadaşlarımız tarafından tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Eski ocağın yaklaşık neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp, oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek isterim.
"BU KADAR OLMAZ, FAHİŞ BİR HATA"
Bu açıdan idari soruşturma devam edecek ama ilk bulgularımızda böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından, 'daha 50-60 metre mesafemiz var herhangi bir sıkıntı yok' denmiş. Geldiğimiz noktada, şu anki mevcut kazanın olduğu ocak, suyun patladığı ve boşaldığı yerde 6-7 metre kadar daha altına giriyor. Bu şu demek; bir kere bu kadar mesafe yaklaşılamaz veya bu kadar altına girilemez. Bu çok bariz bir hata, fahiş bir hata."
"ÇALIŞMALAR HALA SÜRÜYOR"
28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şeker Madencilik şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. Madencilerden 2'sinin cesedine arama çalışmalarının 10. gününde perşembe akşamı ulaşıldı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor."
SAVCILIĞIN OLAYLA İLGİLİ TESPİTİ
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bilirkişi raporunda facianın sebebiyle ilgili şu tespitte bulunulmuştu:
"Düzenlenen ön raporda kazanın eski imalat bölgesine yıllar içerisinde birikmiş olan suların zaman içinde basınç eşik değerini aşarak, zayıflayan topuktan çalışma alanlarında aniden su baskınına neden olmasından kaynaklı olduğu belirtilmiştir."
Haldun OKDEMİR
Yorumlar