banner68

banner101

14 Ocak 2025 Salı

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

AİLEDE SAĞLIKLI İLETİŞİM

17 Ekim 2024, 21:17
AİLEDE SAĞLIKLI İLETİŞİM
Meryem Güneş Berberoğlu
Sağlıklı bir iletişim, ailede başlar.Çocukla sözel iletişim yanında tensel iletişimi de güçlü tutmalıyız.
Tensel iletişim, hamilelik süreci dahil, ilk bebeklik evresinden itibaren cocuğunza dokunarak sevgi dilinizi hissettirmektir.
Sevgi dili güçlü olan bir çocuk, kendi gelişimsel evresi ve çevreyle iletişimde cok güçlü bir iletişim ağı kurgulamayı başaracaktır.Bir insan hangi dili konuşursa konuşsun kelimelerden önce karşılaştığı her insanla duygu iletişimine geçer.
Sağlam bir duygu ağı oluşturmuş bireyler, iletişimin en temel prensibi olan karşılıklı bağ kurabilmeyi de sağlamış olur.
Bağ kurabilmek azımsanamayacak bir iletişim başarısını beraberinde getirir.Çünkü her insan, konuşmadan önce anlaşılabilmeyi bekler.Anlamak, kelimelerden öte, bir empati yeteneğidir.Empati kurabilmek ise güçlü bir sevgi diline ihtiyaç duyar. Daha ilk bebeklik evresinde sözel iletişim yanında tensel iletişim ağı oluşturulmuş bir ailede, sevgi dili çoktan hakim olmuş demektir.Sevgi diline hakim her bir birey, uzlaşmacı bir dili benimseyen kelime seçiminden empati kurabilmeye, anlamaktan anlaşılmaya, kabul görmekten kabul etmeye gibi daha da eklenebilecek çokça sağlıklı  iletişim ağını oluşturmuş demektir.
Toplumsal iletişim kaynaklı birçok sorunun önünde kaya parçası gibi duran sağlıksız iletişim biçimi, aynı zamanda toplumsal kaosların da temel sebeplerindendir.
Ailede başlayan güçlü iletişim ağının varlığı, her bir bireyde; sağlıklı iletişim kurabilme becerisi yanında birçok bireysel başarıya da zemin hazırlar. Bu istendik durumu yakalayabilmek, başta ailede oluşturulacak sağlıklı bir iletişimle mümkün olacaktır.
Çocuklarda sağlıklı iletişimde sözel iletişim yanında tensel iletişim de gerekir.Tensel iletişim, çocuklarla ilk bebeklik evresinden itibaren hatta hamilelik süreci dahil dokunarak iletişime geçmektir. Sesi sözü anlamlandıramayan bir bebek, kendisine dokunulduğunda karşısındaki bireyle iletişim kurduğunu ancak  anlayabilecektir.
Dokunmanın sıcaklığı, çocukta aile içinde güven duygusunu geliştirmesini ve aileyle aralarında sıcak bir bağ olduğunu fark etmesini sağlar.
Çocukla kurulmuş sıcak bir bağ, ileride yaşanabilecek iletişim sorunlarının da önüne geçecektir.
Sağlıklı iletişim bir bütündür ve sadece sözel kuru bir dilden öte ilişkilerde karşılıklı sağlam bir varlık göstermektir.
Bu yüzden çocuklarda sağlıklı bir iletişim becerisi kazandırılmada tensel iletişim oldukça önemlidir.

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV