banner68

banner101

21 Aralık 2024 Cumartesi

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

EĞITIMDE YETENEK KEŞFEDİCİLİK VE DİL

13 Ekim 2024, 18:31
EĞITIMDE YETENEK KEŞFEDİCİLİK VE DİL
Meryem Güneş Berberoğlu


Eğitimde Yetenek Keşfedici Yaklaşım Modeli  GEREKLİLİĞİ/İletişim İlişkisi

Ailede ve eğitim ortamlarında,yetenekleri erken keşfedilmiş, geliştirilmiş ve ürüne dönüştürülmesi için doğru ortamlar sağlanarak desteklenmiş bir çocuk ; kendini ifade etmede uygun bir iletişim biçimine de ihtiyaç duyacaktır.

Kendi yeteneklerinin farkında olan bir çocuk  için kendini ifade etme biçimini belirleyen, yetenek gösterir  -içsel dürtünün dışa vurumu için gerekli olan komple bir iletişim becerisinin de ortaya çıkması çok kolaylaşacaktır.

Yetenekli/üstün yetenekli (zeki) bir bireyin , kendini ifade etme zorunluluğu; normal bir bireye göre daha istekli  tavırlar sergileyen bir dil-iletişim yolu kullanım becerisi ile kendini gösterir.

Bir alanda yetenekli bir çocuk için eğer kendini ifade edebilecek doğru bir iletişim ortamı sağlanamamışsa içsel dürtü ile başgösteren kendi yeteneğini ürüne dönüştüremeyecek, kendini  ifade etme yollarını da doğru kurgulayamayacaktır.

Kendini ifade edemediği için yeteneklerinin ne anlama geldiğini iç dünyasında anlamlandıramayacak bir süre sonra kendi yeteneği ile” mücadele” noktasına gelecektir.

Bu mücadele ifadem “aile-çevre-okul ortamlarının, çocuğu fark edemeyişleri  ve uygun dönütlerle destek veremeyişleri sonucu çocuğun; içsel dürtülerinin yetenek olup olmadığı konusunda tereddüt yaşayabilecek olması  ve  kendi iç dünyasında, o yetenek dürtüsü ile arasında kopuk bir iletişim ağı kurabilecek olması" anlamındadır.

Bu kopuk iletişim ağı, fark edilmeyen yeteneğine bağlı olarak çocuğun;
" beğenilmeme korkusu, onaylanma kaygısı ,vaz geçme, yeteneğiyle eskisi kadar ilgilenmeme , kendisi ve yeteneginin önemsiz olduğunu düşünmeye başlama, kendini yetersiz hissetme , …vs “gibi içsel duygu ve düşüncelerden oluşmuş çocuğun iç konuşmalarıdır .

Aile ve çevre ile de kopuk bir iletişim ağı benimseyecek, yeteneklerini dışa  vurduğunda aile ve eğitim ortamlarında fark edilmediğini düşünecek, kendi içinde ne yapması gerektiğini bulamayacak ve bir süre sonra dış dünya ile de iletişimini koparmaya başlayacaktır.

Dil-İletişim -Dışavurum İlişkisi

Yetenek,  çocukluk evresinde içsel bir dürtü ile çocukta kendini “dışa vurmada” önveriler -izlenimler – henüz olgunlaşmamış eğitilmeyi bekleyen ürünler olarak mutlaka  göze çarpacaktır.Bu evrede ailenin iletişim yolu, tavrı, tarzı çocuğun da iletişim ağını güçlendirici olmalıdır.

Çocuğun,  yeteneğini dışa vurmak için en çok sağlam bir iletişim becerisine ihtiyacı vardır.

Bu dışavurum  da iletişim becerisine bağlı olarak, çocukta çeşitli biçimlerde ortaya çıkacaktır.

Özellikle tüm yeteneklerin keşfinde ön şart gibi duran dil yeteneği,  erken evrede ( 0- 2 , 2-4 ,4- 6 gibi dil gelişimi ayrı periyotlarda izlenmesi ve desteklenmesi gereken evreler /yaş ) doğru yollarla beslenerek çocuğun, diğer yeteneklerini ortaya çıkarma ve geliştirmede somut -soyut yaklaşımlarla desteklenmelidir .

Dil alanı üstün yetenekli olmasa bile diğer alanlarda var olan yeteneklerin ifadesi ve gelişimi için dil kullanım becerisi, iletişim için gerekli olacaktır.

Bireyde Yetenek ifadesi

Yetenek, insanın kendini ortaya koyabileceği içsel  doğal bir dürtüdür özde

Bunun ifadesi de “dil”iledir.

İnsanın özünü besleyen , kendi kalmasını sağlayan herkesleştirmeyen , tek -özel bir varlık olmasının  da nedenlerinden biridir aslında  Yetenek.

Bu anlamda “yetenek” erken evre çocuğunun, kişisel gelişimi -karakter oluşumu  icin de gereklidir.Yetenek aynı zamanda  iletişim becerisinin de net bir biçimde oluşmasını  sağlar.

Yetenekleri ile kendini doğru ifade etme yolunu bulmuş bir birey aynı zamanda kişilik gelişimini de tamamlayabilmede yeteneğini araç gibi kullanır.”
Her ürünsel sonuçlarında özmutluluğu yakalamış olma hazzı ile iletişim ağını iyice güçlendirir.

Seçtiği iletişim dili hep sevgi dilidir.

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV