banner68

banner101

29 Aralık 2024 Pazar

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

Türkiye'den KKTC'ye uzanan 'can suyu' açılıyor

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi", bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı törenle faaliyete geçecek.

17 Ekim 2015 Cumartesi 12:37
Türkiye'den KKTC'ye uzanan 'can suyu' açılıyor
 
Deniz geçişi kısmı Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen proje ile su kaynakları bakımından kısıtlı olan KKTC'nin temiz su ihtiyacı gideriliyor.  
 
Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, KKTC halkına su kaynağı sağlamak üzere hazırlanan Türkiye'den KKTC'ye İçme Suyu Temin Projesi'nde Türk mühendislerin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koyduğunu dile getirdi.  
 
Su ihtiyacının hemen hemen tamamını yeraltı su kaynaklarından karşılayan KKTC'de Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su iletilecek olan projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendislerin, deniz içerisinde 250 metre derinlikte askıda boru geçişini planlayıp uyguladığını kaydeden Erenay, "dünyada bir ilk" olan proje ile Türkiye'nin, dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş olduğunu söyledi.  
 
Erenay, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu'nun katılımlarıyla Türkiye tarafında Mersin-Anamur'da Anamur Stadyumu ile KKTC tarafında Girne-Çamlıbel İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde gerçekleştirilecek açılış töreni sonrası faaliyete geçeceğini belirtti. 
 
Erenay, KKTC'nin su problemini köklü bir çözüme kavuşturmak maksadıyla hayata geçirilen projenin Türkiye ile KKTC tarafında birer baraj ve 80 kilometresi deniz geçişi olmak üzere toplam 107 kilometrelik isale hattından oluştuğunu ifade etti.
 
 
'Proje, hem temiz su hem de sulu tarım ile gelir artışı sağlayacak'
 
KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalmayacak, sulu tarım imkanı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını dile getiren Erenay, "Kalyon İnşaat olarak bu projede uyguladığımız deniz geçişi isale hattı 80 kilometre uzunluğunda. Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları'nın bereketli suyunun yılda 75 milyon metreküplük kısmı, 107 kilometre uzunluktaki isale hattından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne iletilecek" diye konuştu. 
 
Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyerek Türk mühendisliği ile deniz geçişi boru hattının döşenmesine Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak devam edildiğini anlattı. 
 
Erenay, sonrasında 20 ile 280 metre su derinliği arasında yer alan, sabitlenmeleri beton ağırlık blokları ile sağlanmış boruların deniz tabanına oturan bölümünün, önce deniz yüzeyinde birleştirilmesi ve daha sonra içine su alınarak tabana batırılmasının sağlandığını söyledi. 
 
Kıbrıs'ın 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak 
 
Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.  
 
Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak. Kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçlı kullanılacak. 
 
Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak. 
 
KKTC Su Temin Projesi çerçevesinde dünyada ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. 
Tam Ajans Haber

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV