Tunçsu, Maliye Bakanlığı’ndan devrini aldıkları plajların yönetimi konusunda ilçe belediyeleri ve kaymakamlıklarla bir yetki karmaşası yaşadıklarını, bu nedenle de sorunlar ortaya çıktığını belirtti.
MERSİN HALA TURİZM KENTİ OLAMADI
Tunçsu, Maliye Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne işletmesi devredilen Kızkalesi, Yemişkumu, Susanoğlu plajları ile Yapraklı Koy’da yaptıkları düzenlemeler sonrasında kendilerine yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, turizm kenti olan Mersin’in hale istenilen noktada olmadığını, ayrıca kentin bu değerlerini ortaya çıkarmak, turizm kapasitesini yükseltmek ve tanıtımını yapmak üzere projeler hazırladıklarını söyledi.
EN GÜZEL KOYLARA SAHİBİZ
Turizm kentleri ile aynı şartlarda olmak için farklı bir yol haritası çizdiklerini ve buna göre projelere hazırladıklarına dikkat çeken Tunçsu,” Bizim tesislerimiz olmamasına karşılık, Türkiye ve dünyadaki en güzel koylara sahip olan Mersin sahillerimizin değerini ortaya koyarak Türkiye ve dünya ölçeğinde turizmde bir yer edinebiliriz diye düşündük. Bunun dünyadaki örnekleri Miami, Copacabana ve İtalya’da Rimini sahilleridir. Biz de Mersin’in bu değerlerini öne çıkarmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sahillerimizin genelinde Antalya ve Muğla’daki gibi hemen sahilin yanında turizm tesisleri değil, siteler veya plaj alanları var. Turizm alanlarımız daha az ve 5 yıldızlı değil” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Denizkızı Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tunçsu, düne kadar Susanoğlu, Kızkalesi, Yemişkumu, Tece ve 321 kilometrelik sahilin kamusal ve bütüncül yönetim değil, oradaki insanların insafına kalmış, ticari anlamda kayıt dışı sistem içerisinde bir sahil yönetimi olduğunu söyledi.
Tunçsu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nu işaret ederek, şunları söyledi: “Kıyı Kanunu, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufunda olduğunu, kıyılardan herkesin eşit, özgürce yararlanabileceğini, ancak onun doğasını, doğal bütünlüğünü ve çevre kirliliği oluşmayacak şekilde koruma, kullanma dengesini güderek kullanılabileceğini hüküm altına almış. Maliye Bakanlığı da Hazine Mallarının Taşınmazları Yönetmeliği kapsamında kıyıların kurumsal anlamda kiralanmasını, 81. maddesiyle sadece öncelikle büyükşehir belediyelerine, eğer büyükşehir belediyeleri bu konuda bir işletim yapmayacaksa ilçe belediyelerine bu yetkiyi vermiş. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurumsal anlamda sahillerin kullanımının hukuken karşılığı yoktur. Ama tabi zaten Türkiye’nin gündeminde olan ve halen cevaplandırılamayan bir konu ise Antalya, Muğla, İzmir gibi sahillerdeki otellerin önündeki kıyı kullanımının bu hukuk kuralları karşısında hiçbir değeri yoktur. TBMM Dilekçe Araştırma Komisyonu konuya girmiş, bu konuyu zaten çözememiş. Mevcut kanunlarla otellerin fiili uygulamalarının çeliştiği bir noktada. Çünkü oradaki uygulamalarda kıyının tamamen oteller tarafından işgal edildiğini görüyoruz.”
BÜYÜKŞEHİR, ÜRETİCİYİ MAKİNE EKİPMANLA...
Mersin'i bir araya getiren sünnet düğünü...
PATATES KIZARTMASININ ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’DE:...
MERSİN'DEN KADIN KOOPERATİFİ, MERSİN KAN...
CHP’li Ömür’den soruşturma çağrısı...
Mersin İMO,” Alınmayan Tedbirler...
BÜYÜKŞEHİR’İN HANIM EVİ’NİN EV KONFORUNDAKİ...
MEZİTLİ’DE YOL BAKIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR...
Yorumlar