banner68

banner101

23 Aralık 2024 Pazartesi

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKALARI VATANDAŞI FAİZE ÇALIŞTIRIYOR...”

Kız Çocukları için Anlamlı Proje

Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir gündem maddesi olan erken yaşta ya da zorla evlendirilme konusunda sosyal bilinç oluşturmak adına anlamlı bir proje başlatıldı.

27 Kasım 2019 Çarşamba 15:07
Kız Çocukları için Anlamlı Proje

Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir gündem maddesi olan erken yaşta ya da zorla evlendirilme konusunda sosyal bilinç oluşturmak adına anlamlı bir proje başlatıldı.

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun toplumsal sorumluluk projesi “Görün Bizi”, Mersin Valiliği himayesinde düzenlenen özel bir panel ile başladı. Edebiyatçı yazar İpek Ongun’un de destek verdiği proje kapsamında ilk etapta Mersin’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik bilinçlendirme eğitimleri yapılacak. Proje sonrasında Anadolu’nun farklı kentlerine de taşınacak.

UNICEF’in hazırladığı Dünya Çocukları Durumu 2016 Raporu’na göre günümüzde dünyadaki erken ya da zorla evlendirilen kız çocuğu sayısının 700 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Eğer müdahale edilmezse 2030 yılında bu rakamın 950 milyon civarında olacağı öngörülüyor.

Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir gündem maddesi olan erken yaşta ya da zorla evlendirilme konusunda sosyal bilinç oluşturmak adına çok anlamlı bir proje başlatıldı.

Genç kızların ve kadınların yaşam kalitelerini arttırarak kendilerini geliştirmelerine öncülük eden Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun (TSKF), toplumsal sorumluluk projesi “Görün Bizi”, Mersin Valiliği himayesinde, Mersin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında Mersin Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen özel bir panel ile başladı.

Başta aileler olmak üzere toplulukların farkındalığını arttırmayı ama en önemlisi düzenlenecek panel ve eğitimlerle bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefleyen proje kapsamında düzenlenen programa;Mersin Valisi’nin Eşi Zeliha Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Eşi Meral Seçer, Mersin Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Mersin Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya; “Tüm toplumumuzu ve özellikle sivil toplum kuruluşlarımızı mutlu birey, uyumlu aile ve refah içinde huzurla yaşayan bir toplum için kadına yönelik şiddetle mücadeleye davet ediyorum. Şiddeti gördüğümüz her noktada sessiz kalmamalı, sesimizi çıkartmalıyız. ‘Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans’ diyerek kadına yönelik şiddeti sıfırlamalıyız. Çünkü kadına yönelik şiddet; insanlığa ihanettir. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun yürüttüğü Görün Bizi Projesi, Türkiye’de kız çocuklarının erken yaşta veya zorla evlendirilmesi konusuna dikkat çekmek amacıyla hazırlanan bir farkındalık projesidir. Eşlerden birinin ya da ikisinin birden 18 yaşının altında olduğu evliliklere erken yaşta evlilik diyoruz. Fiziksel ve psikolojik açıdan evliliğe hazır olmayan bu çocuklar, kendi istekleri dışında evlendirilmektedir. Ve ne yazık ki bu evlilikler kızlarımızın mağduriyeti ile sonuçlanmaktadır. Erken yaşta evlilik dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir sorun. İstatistiklere göre 2030 yılında dünyada yaklaşık 950 milyon çocuk bu sorun ile yüz yüze kalacak. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Mersin Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; kadınlarımızın ve kızlarımızın yaşamlarını eğitim ile güçlendirmeye odaklanan, kız çocuklarının eğitimlerine destek olan, onların gelişimine yönelik toplumumuzu aydınlatmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız. Görün Bizi Projesi’ni Valiliğimiz himayesinde beraberce yürütecek, bu konuda bilinçlendirme eğitimleri düzenleyeceğiz. Eğitimlerimizi üç ay gibi bir süre içinde hızla ve geniş kitlelere erişme hedefiyle yapmayı planlıyoruz” dedi.  

“‘Görün Bizi Projesi’ ile kız çocuklarının sesi olacağız…”

Projenin toplumda oluşturulması hedeflenen sosyal bilinç üzerindeki önemine değinen Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu BaşkanıNur Velidedeoğlu Kavuncu, “Ülkemizin de imzacısı olduğu, Birleşmiş Milletler bünyesindeki 192 ülkenin 1989 yılında imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre on sekiz yaşın altındaki herkes çocuktur ve dünyadaki tüm çocuklarla eşit haklara sahiptir.Evlilik, iki yetişkin arasındaki karşılıklı özgür iradeye dayanan meşru bir birlikteliktir. Bir kız henüz çocukken evlenmeye zorlandığında bunun hem kısa hem de uzun vadede yaşamı boyunca sürecek sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmaktadır.Bu nedenle bizler kız çocuklarımızın sesi olup başta aileler olmak üzere toplumsal farkındalığı arttırmak adına bu özel projeyi başlattık. 25 Kasım -10 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında cinsiyete dayalı şiddeti kınayan, parlak bir geleceğin ifadesi olan “Turuncu”  renk ile birlikte çocuk hakları ihlali kabul edilen kız çocuklarının erken ya da zorla evlendirilmesi sorununa dikkat çekmek istiyoruz. Kız çocuklarımızın erken veya zorla evlendirilmesine yönelik başlattığımız toplumsal sosyal sorumluluk projemiz ‘Görün Bizi Projesi’ ile kız çocuklarının sesi olup, düzenlenecek panel ve eğitimlerle bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefliyoruz. Himayelerinden dolayı Mersin Valiliği’ne, destekleri için Mersin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunuyorum. Hedefimiz, önümüzdeki günlerde Mersin’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik bilinçlendirme eğitimleri ile geniş kitlelere ulaşmak” dedi.

“Çocuk ve Evlilik” neden yan yana olmamalı temalı panel…

Programda ayrıca konuya dikkat çeken “Çocuk ve Evlilik, Çocuk ve Gelin” kavramları neden yan yana olmamalı temalı bir panel düzenlendi. İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde;Avukat Burcu Düzen, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, Aile Terapisti Doç. Dr. Zülal Erkan ve Sosyal Hizmet Uzmanı Beyhan Selin Tor Güdük konuşmacı olarak yer aldı. Çocuk yaşta evlilik kavramı psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hukuki açıdan ele alındı. Bütün bu boyutlarda 18 yaş altı herkesin çocuk olduğu, henüz gelişimlerini tamamlamadığı göz önüne alınarak; sağlıklı bir toplumun en önemli birimi aile kurumunun sağlıklı temeller üzerine kurulması, kız çocuklarının eğitimlerinin desteklenmesi, ekonomik olarak güçlendirme yolunun açılması, erken ya da zorla evliliklere karşı çocukların korunması için mutlaka disiplinler arası çalışmalar yapılması gereği üzerinde duruldu.

Yazar İpek Ongun’dan projeye destek…

Projeye destek veren edebiyatçı,yazar İpek Ongun da programda hazır bulundu. Görün Bizi Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Ongun, “Çok sevdiğim ve sık kullandığım bir söz vardır. ‘Bir erkeği yetiştir bir birey kazanırsın, bir kadını yetiştir bir aile kazanırsın.’ Peki, bir kadını 13 -14 yaşında evlendirirsek, o hangi bilgi birikimiyle gelecek kuşakları yetiştirecek?  O yaşta evlenen bir kız çocuğu ne ortayı ne de liseyi bitirme şansına sahip. Üniversiteyi ise hayalinde bile göremeyecektir. O zaman doğru dürüst eğitim alamamış, daha kendisi çocuk bu kadın, nasıl bir kuşak yetiştirecektir? O nedenle mesajımız ‘bir erkeği eğit topluma bir birey kazanırsın, bir kız çocuğunun eğitimini engelleme bir aile kazanırsın,’ olmalı” dedi.

Program, Soroptimist Avukat Münire Yurdal eşliğinde Soroptimist kadınların proje logosu basılı özel duvaklarla ‘Görün Bizi Manifestosu’nu okumasıyla son buldu.

Proje, Mersin’de ebeveyn ve yetişkinlere yönelik gerçekleştirilecek bilinçlendirme eğitimleri ile devam edecek. Kocaeli’nde başlayan proje, Mersin’deki ikinci etap sonrasında Adana, Ankara, Antakya, İstanbul, İzmir ve Samsun olmak üzere Türkiye’nin diğer şehirlerinde de uygulanması amaçlanıyor.

Haber Merkezi

    Yorumlar

banner112
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV